Wednesday, December 15, 2010

score a

assalamualaikum

minggu lepas member aku (nape) ajak aku keluar. ajak minum-minum lepak-lepak kate mereka.
aku ikot sajalah. lagi pun dah lama gila tak lepak dengan membe-membe time sekolah ni.
so, malam tu kitorang (aku, ulau, nape, komeng hazwan) pergilah brickfield Austin Steak, dekat Bangi.

mesti korang kagum dan amazed kan sebab aku lepak dekat steak house. bukan bitch house okay. steak house.
nasib baik aku bawak duit lebih sikit, kalau tak alamatnye, terpaksalah jual organ-organ aku buat steak.
okay, thats not the point.

aku dah agak dari awal dah diorang ni ada agenda tertentu ajak aku lepak. haha. celake, ingat ajak lepak sebab rindu kat aku ke, nak ciom aku ke, rupenye nak closing aku. haha

closing tu ape?  ermm, korang google la sendiri.

diorang ajak aku buat m.l.m. bukan malam, multilevel marketing okayhh.

sekarang ni dah zaman orang carik duit, takde buku-buku cikgu-cikgu dah. hehe

banyak kali gak la diorang secara halus try to seduce me. uish.. speaking.
seduce maksud aku bukan la dorang nak tido dengan aku ke ape, dorang nak aku join dorang la.
so nanti aku kenalah jadi downline dorang.

seriously, aku tak berapa suka sangat lah M.L.M ni, tak kisah lah halal ke tak halal.
cuma aku tak suka. aku pun tak tau kenapa aku tak suka.

oh ya, mungkin sebab aku tak nak bila orang nampak aku je, mesti dorang cakap dalam hati

"mamat tu mesti nak closing kita pasal M.L.M, jom blah cepat kawan-kawan!"

dah macam kat dahi aku ni ada cop M.L.M pulak, haha.
lagipun aku mana la ada duit modal. paling kurang 2000 beb. aku nak gadaikan ape?
bontot? laptop? handset?
gadai kat ar-rahnu pun belum tentu diorang nak angkat. hehe

tapi, aku still support member-member aku yang tengah jadi usahawan tu.
dengar cerita diorang nak angkat moto besar, kereta besar, cote besar, dan rumah besar.

aku pulak, jalan k.l jalan kaki dan menggunakan perkhidmatan awam. haha.
apa gua kesah bro! asalkan kasut ni-ke yang pyo tu gua yang punya! hahaha

ape aku merepek ni..

Monday, December 13, 2010

tiada idea

assalamualaikum.

so sebab aku takde mende nak tulis. aku dengan bangganya telah copy dan paste entri hanibi. haha.
mengisahkan tentang diskusi mengenai hanibi yang mempunyai masalah dalam hubungan dengan kawannya. 
aku sebagai brader love, telah memberi nasihat yang tidak sepatutnya diguna pakai dan sama sekali tidak boleh direnung-renungkan apatah lagi digunakan untuk beramal. so, credit to hanibi a.k.a hayatun suriya.


Hanibi: weh kte kwn an
TK: ye
Hanibi : ke bestfren ?
TK: knp??
Hanibi: taleh tnya npe
Hanibi: jwb dlu
TK: kwn ke bestfren ke ko ttp kawan aku
Hanibi: bg ko menda tu ta same ek
TK: bg aku skali aku kwn aku akn jadi kwn smpai bile2
TK: yeah!!
TK: knp kene ade beze kwn ngn bestfren
Hanibi: oh bg aku laen
TK: yeke knp?
Hanibi: sbb .
Hanibi: kawan tu .. sape sape leh jadi kwn kte . 
Hanibi: even kte bru knal dia seminit yg lepas. 
Hanibi: bestfren mane leh cmtu .
Hanibi: kan ?
TK: tp kwn yg kau baru kenal mungkin bole jd bestfren kau nnti.
TK: so aku treat sume kwn aku spesel yeah!!
TK: sbb korang kwan aku
Hanibi: tgk
TK: ape
Hanibi: ayat ko pon da mnunjukkan perbezaan antara kawn dan bestfren
TK: snanye bestfren 2 ko x yh meterai kan pn. die mende 2 ko rase sndiri
TK: bile xde membe ko 2 ko rase rindu. ko rase cm len sket la. ko taw kan
Hanibi: hm taw
Hanibi: taw kot haha
TK: knp tanye
Hanibi: aku saje na taw
TK: knp kene pk sal mende camtu??
Hanibi: sbb .. menda tu bemakna bg aku
TK: hmm ok
TK: ko lyn bestfren camne?
Hanibi: bkn sal layanan
Hanibi: aku akan cte sume menda kat dia .
Hanibi: and na ckp ape pon ta kesa


aku ske dga pndapat dia . sbb laen dr laen . pendapat masing masing menunjukkan peribadi dorg kot? sape taw :))


Hanibi: aku da pecahkan ati org
TK: ko wat pe
Hanibi: aku da pecah kan ati dia la
TK: dia 2 sapa
Hanibi: orang laa. lelaki . hee
TK: xnk gtaw sape la ni
Hanibi: faham pon
Hanibi: if he get someone else better than me. then i wont be regret
TK: hmm, knp ko x regret?
Hanibi: sbb .. aku bkn yg tebaekk
TK: nk tw? dlm dunie ni. xde org pn yg terbaik. xde org pn yg perfek. 
TK: sume ade kelemahan masing2
Hanibi: tp klu kte seda kte mmg bkn yg tebaek utk dia cane
TK: so
TK: pe konklusi?
Hanibi: hm konklusi an. jgn cpt berharap. oke ta ?
TK: selesai x mslh ko ngn konklusi 2?
Hanibi: ta
TK: ya. tw pn
TK: so penyelesaian 2 perlu dtg dari kau
TK: u manage urself. jgn sampai org berharap kat kau okeh
Hanibi: ha aku da dapat konklusi
TK: ya saya
Hanibi: i have to be more careful nxt tyme
TK: ya. careful okeh
TK: idop ni pnjg la. ko akn jmpe rmai lg org. jgn riso la

satu lagi . haha . thanks again kawan :) aku sedeyh. series. aku ta tahan . rase cm na bwang je ati ni kat korea . so tat KIM BUM leh jmpe dan pulang balek kat aku . kecik an angan-angan? huhu . kuatkan dr kaw la bengong ! capai cita-cita kaw dlu . cinta kemudian. oke !

Saturday, December 11, 2010

the disaster (must read!)

assalamualaikum.

dah lama tak update. sori, sangat busy. lagipun baru pindah rumah, orang t.m bodoh tak reti-reti pulak nak datang rumah pasang line intenet.

pada tanggal 26 november yang lepas merupakan detik yang amat bersejarah buat saya. ini kerana saya pertama kalinya telah diterima bekerja. ya, saya sangat gembira. pada pagi pertama, saya telah mencukur misai dan bulu-bulu yang tidak patut ada serta menggosok baju kemeja petak-petak, dengan harapan, saya akan menjadi seorang pekerja yang cemerlang.

saya dan 3 orang rakan yang lain, di mana semuanya perempuan telah ke MAHA di serdang. semangat saya begitu membara sehingga jantung berdegup kencang. sesampainya kami di sana, saya telah diberikan puluhan pamplet dan flyers untuk diberikan kepada pengunjung yang hadir di ekspo tersebut. saya sangat risau. mana saya nak letak muka saya ini. sudah lah tidak hensem, diberikan pula kerja memberi pamplet losyen kecantikan wajah dan losyen menguruskan badan. bos kami, juga boleh digelar "the disaster" telah memberikan saya beberapa botol minyak aromatik. hah! apakah minyak aromatik? minyak aromatik adalah minyak bagi menghilangkan rasa mengantuk, selsema, batuk-batuk, pening kepala, dan kembung perut, terdapat pati buah pala dan limau, sepuluh ringgit sahaja. cuba ulang ayat tersebut berulang kali. saya telah memecah kan rekod menyebutnya dengan pantas sekali iaitu tidak lebih 3 saat. baiklah, itu propa sahaja.
the disaster telah beberapa kali merenung tajam ke arah saya dan rakan saya kerana kami sangat tidak memberikan keuntungan kepada syarikat bodoh miliknya. selain itu, the disaster juga mempunyai bini yang tidak lawa serta mempunyai mekap seperti opera cina. hasilnya, pada hari pertama, kami hanya dapat menjual beberapa botol minyak aromatik sahaja. saya sendiri hairan dan janggal kerana masih ada manusia yang terpedaya dengan minyak tersebut. kesian makcik-makcik dan pakcik-pakcik dari kampung koqdiang.

pada hari kedua pula, kami memenuhkan masa kerja kami dengan melawat booth-booth di dewan lain. akan tetapi, tindakan kami berjaya dihidu oleh the disaster. katanya, "korang ni kene pakai gps, senang sikit nak carik," . saya senyum sahaja, sambil tangan memberikan pamplet kepada orang ramai. di samping itu juga, saya berasa sangat terhina apabila saya cuba memberikan pamplet dan flyers tersebut kepada makcik cleaner, mereka membuat muka menyampah, lalu pergi tanpa mempedulikan saya. saya sedih. pada saat itu mula semangat kerja saya menjadi pudar. bukan itu sahaja, the disaster datang kepada saya dan bertanya, "awak ok?" saya menjawab "ok je cik". dia kemudian bertanya lagi,"ada sale tak?"  saya berkata,"takde" hoho. dia berlalu pergi dengan muka tension dan bengang. apa saya peduli. saya berdiri 10 jam, dah memang tiada orang nak beli produk bodoh tersebut. saya pula bukanlah pandai menipu orangnya, ditambah pula rasa kesian kepada makcik-makcik dan pakcik-pakcik kampung pianggi.

pada hari ketiga, saya telah menghabiskan masa dengan melawat gerai-gerai yang memberi makanan percuma. memang menarik perasaan mencuri tulang ya kawan-kawan. heaven. hoho. pada hari itu, semangat berhenti kerja saya memang membara-bara, seperti perasaan saya nak pergi ke kerja pada hari pertama. saya juga telah beberapa kali direnung tajam, membuat kan saya sudah tidak lagi berasa selesa untuk menjual produk-produk kosmetik tersebut. saya campak kan flyers tersebut ke muka the disaster dan menyepak gerai nya hingga jatuh. baiklah, saya tipu sahaja. saya tetap menghabiskan hari tersebut dengan jayanya. kaki saya seperti nak tercabut kerana terpaksa berdiri selama 10 jam. ditambah lutut yang longgar.

saya tidak hadir ke kerja pada hari ke 4 sehinggalah hari ke 10. saya sudah tidak sanggup lagi menahan beban. lagipun, saya tidak percaya bahawa syarikat tersebut mampu membayar saya 5 ringgit sejam.
akhirnya saya telah mendapat 70 ringgit sahaja kerana bekerja 3 hari. hoho. para pekerja lain memberikan komplain kepada the disaster kerana kerja yang mereka lakukan selama 10 hari tidak setanding dengan gaji yang diberikan. patut lah orang melayu meniaga tidak maju-maju. selalu sahaja menipu orang ramai.

pengajaran yang kita boleh perolehi dalam cerita ini adalah, jika ada orang yang memberikan ada pamplet atau flyers barangan kecantikan atau apa-apa saja,sila lah ambil sebagai tanda simpati dan pengorbanan mereka.

Friday, October 8, 2010

time ni saye kecik lagi..

"adilah bibir tebal, adilah bibir tebal, hahaha,"



adilah menjegilkan matanya ke arah aku, mukanya diukir marah, merah padam.




"buku ni tebal macam bibir kau,haha" aku menayangkan buku kajian tempatan darjah 4 tu di hadapan wajahnya. seronok betul aku.


kali ini sabarnya tidak terbendung lagi, lantas mencubit ku 3 4 kali di bahu..


"adoii, sakitlah!" merah-merah dibuatnya bahu aku.





begitulah kehidupanku sebagai seorang pelajar darjah 4 sek keb taman midah 1. cukup meriah mengganggu adilah yang duduk sebelah ku..sebenarnya aku dah duduk sebelah dia sejak darjah 3 lagi..ada chemistry kami sambung sampai darjah 4..hoho..




tapi,









 ku sangka panas sampai ke petang, rupa-rupanya hujan di tengah hari....










"adilah, kamu nak bertolak ke Birmingham bila?" tanya cikgu Raja nur apa tah..aku dah lupa

"lusa cikgu," ringkas, padat, dan tidak langsung menghiburkan.

aku jadi tak tentu hala, macam ada final exam saja hari lusa nanti.

kenapa lah dia tak bagitaw aku awal-awal..kalau tak, takdelah aku dok cakap dia bibir tebal..haishhh..











"mak, nanti tolong belikan abang hadiah nak bagi kat perempuan boleh?" time tu suara tak pecah lagi, cukup comel, suci dari dosa.

"nak bagi kat sape?" balas mak.

"kat kawan, dia nak pergi england, bapak dia nak sambung belajar,"

"hmm, tengoklah apa yang ada kat pasar nanti," mak senyum sahaja. dia memang sporting. ada sekali tu aku nak date dengan pine (awek aku) dia bagi 80 ringgit. dia cakap," share 2 orang ok.."











petang tu, dekat sekolah agama.








"kringggggggggggg"



semua orang bersemangat nak balik rumah, nak tengok cerita journey to the west. tapi aku cool je.








"adilah, nah," muka aku jadi merah..merah padam..time tu tak taw lagi blushing tu ape..

adilah mengambil hadiah aku,

 keronsang tudung pasar pagi,

 mungkin harga dia 5 ringgit..








dia senyum. aku senyum.








dan cerita tergantung sampai di situ.

Tuesday, October 5, 2010

lesen P

assalamualaikum

lama tak update, maklumlah nak dekat final..assignment pun berlambak-lambak..seberlambak nye dosa aku, seberlambak nye jugaklah assignment aku..holy shit.
 .........................................................

"kau test 2nd time ke?" seorang budak umur lebih kurang umur aku menyapa.

aku pandang dia, hangguk segan.

"ha'ah, 2nd time, aritu aku kantoi jalan raya," aku buat-buat ramah, padahal tengah cuak nak test jpj..

"oh, macamana boleh tak lepas pulak?? bukan senang je ke?" air teh ais dia hirup, lalu memalingkan pandangan ke arah matahari. style. cukup style.

"tak tahulah, selalu aku praktis ok je, sampai-sampai sebelah jpj tu semua hilang," aku balas, tambah kan dengan sedikit senyum pahit. bakar rokok winston merah sebatang. sedut dalam-dalam.

"lah, kenapa macam tu pulak, kau ni takut sangat, kau buat selamba je sebelah jpj tu, bukan dia nak makan kau pun," air teh ais dihirup sampai habis. tinggal ais sahaja. kali ni, mimik wajahnya diukir confident!

aku senyum tawar.

"ok lah, aku nak pergi test dah ni," lantas dia bangun pergi bayar air teh ais aku yang dia minum. aku tenang sahaja duduk di kerusi. dari borang jpj yang aku tengok tu, aku tahu dia 1st timer.

........................................


aku dok perhati dia dari kejauhan, dalam kereta kancil putih, tengah menunggu giliran nak buat test dekat bukit.

"vrrrooooom"

fuh, confident betol mamat ni, selamba je naik bukit laju camtu..
sampai kat tengah dia berhenti, memang kene berhenti pun.





tapi apesal kereta mamat tu kebelakang sampai bawah bukit balik.

yes! itulah yang aku tunggu.

wajah-wajah mamat poyo menemui kegagalan.



dan sory, aku tak gagal hari tu. hehe

Monday, September 20, 2010

konklusi raya

selamat hari raya.

maaf sebab terlambat seminggu lebih.

seriously, memang agak busy time raya. bukan aku tolong masak pun. tolong makan, dengan tolong berak.
memang perut aku kene culture shock lah time raya ni. asal makan je, mesti nak kena pergi toilet. mak ai, kembang la bontot gua camni. haishh.

maklumlah, kat mimet asik makan nasik goreng je, kalau tak nasik goreng cili api, nasik goreng ayam, nasik goreng biase, bapak muak la. sampai-sampai rumah je tengok sampai 5 6 lauk..gile lah.

duit raya aku 200 je, pastu bayar bil enset 100. pastu pakai enset tak sampai seminggu dah kene block balik. ni semua sebab download porno lagu-lagu la ni. cilaka.

so.konklusi nya, raya tahun ini sangat meriah dan mengembangkan bontot serta menghabiskan duit.

selamat hari raya. maaf zahir dan batin.

Saturday, September 4, 2010

kalau tiap-tiap hari macam ni, memang gua mati..

"allahuakbar, allahuakbar,"

jam kat tangan pukul 7.29 malam.

masuknya waktu maghrib bagi kawasan Lumut, Setiawan, Pangkor dan Pantai Remis

2  orang brader senior lalu sebelah aku, bawak air dengan nasik bungkus, masing-masing eager nak bukak puasa..

aku?

ambil botol kosong dekat bilik member.

pergi water cooler, tadah air..

minum. air water cooler yang filter dia dah sejuta lemon tahun tak cuci. kalau bukak filter air tu, baby pun boleh jumpa.

sekali minum boleh hakis tekak..sekali minum boleh dapat kancing gigi, kancing seluar dan kancing coli baju raya.. lagi bahaya dari rokok..

ambil sebatang rokok winston merah, bakar, sedut dalam-dalam, kalau boleh dalam sampai dekat larger intestine..biar kenyang. ambil lagi air water cooler tadi, minum lagi, sampai x larat nak minum dah..

tibe-tibe ade message dari awek,
bukak message awek,


"selamat buke poce ariel mot, kte mam bufet n steamboat 2day.ily"




the world is just awesome..


ramai orang lagi malang dari aku..

Thursday, September 2, 2010

i don't teach technical communication

"tut tut, tut tut, tut tut" (ini bunyi time tengah telefon orang lah, bukan mencarut)


"hello"


"hello teacher, i want to ask you whether today we have technical communication class at 2 pm,"


"nama awak apa?"


"my name is mot,"


"mot? saya tak faham, technical communication? saya tak pernah pun ajar technical communication,"






garu kepala sat..2 3 kelemumur jatuh atas bahu..


technical communication tu maknanya kelas english la..






"oh, nevermind teacher, thank you,"








tengok balik nombor telefon










"babi, ni nombor cikgu electro marine!"








besok mesti hari yang segan sebab nak hantar assignment kat dia..shit.

Saturday, August 28, 2010

该死 = damn



the night before the Day:

"zao shang hao,"

"zao shang hao,"

"ni jiao shenme mingzi?"

"wo jiao Athif, ni ne?"

"wo jiao Mot, ni zai nali dushu?"

"wo zai jilongpo daxue dushu,"




latihan dialog ni di ulang-ulang sebanyak lebih 30 kali


"besok kalau dia tanya, kita tak payah nak tengok kertas pun boleh jawab!"

"ya! besok kita sembang selamba je depan dia, biar ternganga sikit mulut dia,"






the Day


"no, no, you cannot sit for the oral test, you are too late, now is 9.20"













macibai






Friday, August 27, 2010

panas panas panas

assalamualaikum

suhu Lumut, Perak hari ni mencecah 2330 darjah celcius. baju-baju yang pelajar-pelajar sidai di ampaian semua habis terbakar, kereta-kereta yang dibiarkan di tempat parkir secara tidak semena-mena telah cair. jemaah-jemaah yang menunaikan solat jumaat tadi ramai yang syahid fisabilillah. peniaga-peniaga bazar gulung tikar, menukar tempat perniagaan masing-masing. ikan-ikan di bawah jambatan 3 beradik semuanya melompat-lompat kerana masing-masing sudah nyawa-nyawa ikan. bangunan-bangunan dan rumah-rumah juga menunjukkan tanda akan terbakar tidak berapa lama lagi. keadaan huru hara dan haru biru.

panas, hari ni sangat panas.

apa yang lebih menyedihkan, assignment-assignment yang telah disiapkan semuanya secara tidak sengaja telah habis terbakar, menjadi abu, tidak langsung meninggalkan sedikit kesan atau bukti

celaka.

penat sungguh aku menyiapkannya. siang malam aku tidak tidur.


yang tinggal cuma kertas arahan assignment.




semoga kepanasan ini akan berakhir kelak.




















ok tak kalau bagi alasan kat lecturer macam ni? aku demam lah

Wednesday, August 25, 2010

cerita rumah dalam lampu warna merah

" mai pilih, mai pilih, duit takda nanti boleh cari," seorang cina berbaju pagoda memekik-mekik.terdengar dari kejauhan. meriah

perjalanan perlu diteruskan menaiki tangga-tangga suram berbau hancing.

" ha, abang, pilih-pilih cepat, cina ada, indonesia ada, india ada, melayu ada," loghat cina lelaki cina masih pekat.

mata aku meliar, tidak ralit walau sedikit pun. yang india, pinggangnya mungkin bersaiz 38 atau lebih, sedang duduk di kerusi plastik di depan bilik kecil. ada yang iras-iras wajah gadis litar, bermini skirt warna biru cair, berdiri di tepi pintu

"40 ringgit sahaja bang," slanga indonesia..

rakan aku tewas. setelah berfikir 3 4 kali, lalu meluru pergi ke gadis iras-iras gadis litar. dasar syaitan.

aku teruskan lawatan sambil belajar, melalui lorong yang lebih sempit. di bahagian koridor.

terasa ada tangan hinggap di duburku.

lantas aku tepis. maruah masih penuh di dada.

kali ini, wanita-wanita yang lebih tua usianya. 30 ke atas mungkin.

aku lihat, bilik gadis mirip gadis litar sudah tertutup. rakan aku sudah ada di dalam. jauh sekali di fikiran ku untuk membayangkan apa yang sedang berlaku di dalam itu.

aku turun dari rumah itu. ambil sebatang winston, bakar. sedut dalam-dalam.

10 minit kemudian rakan ku turun, setitik dua peluh ada di mukanya. dia nampak lemah.

"kau tak ke? " tanya rakanku, membetulkan seluar.

"taknaklah, kotor," balas aku, mungkin makan dalam.

"banyak songehlah kau, dah, jom balik,"



Alhamdulillah.



keterunaan saya tidak terhapus di vagina seorang pelacur jalan Brickfield.

Monday, August 23, 2010

hari ni saya malu..sangat.

assalamualaikum

petang tadi aku ada test math..

memang macam nak harammmmmm...

aku ingat dah master dah semua..tengok-tengok, banyak lagi aku tak tahu..takpalah..lain kali aku buat lagi elok..cilaka sungguh..semua sebab dosa-dosa lampau la ni.


but that's not the point..

tadi aku wish birthday kat mak aku..

pukul 12 tadi..aku kol dia..

"assalamualaikum mak,"

"waalaikumsalam, kenapa call?"

"oh, happy birthday mak!"

" ha? tak dengar,"

"happy birthday lah,"

"oh, birthday mak semalam lah.."

"err..taw tu..saje je,"



aku teros tukar topik perbualan..


aku dah mind set dah birthday mak aku 24 haribulan, rupa-rupanya 23 haribulan..


malu sebagai seorang anak


dasar anak derhaka..

Saturday, August 21, 2010

that girl is a moslem?

assalamualaikum


pagi tadi aku ada kokori kulom.. hehe.. JPA(Jabatan Pertahanan Awam)
seriously memang malas gila lah nak pergi. dah lah pukul 8, kena pakai baju warna oren pulak. shit.
tapi sebab wajib untuk budak sem 1, terpaksalah rajinkan diri jugak.. kalau tak datang, kena lah repeat tahun sem depan.
ada brader tu dah sem 5 dah pun tak setel-setel lagi.. kesian dia..mesti kawan-kawan dia cakap,

"weh pagi-pagi ni kau nak pergi mana? " sambil bergelak ketawa lantas menyambung tidur masing-masing..


but, that's not the point..


ada sorang budak Nigeria ni group aku. nama dia Akkpan Nsisong Matthew( payah kot nak eja). kitorang belajar ikat tali. aku pun tak tahu lah dia paham ke tak ape benda yang pegawai JPA dok sembang kat depan.. (aku sendiri pun tak paham).

pastu aku tanya dia,

"whattaya ya want from me think about that shorty(girl)?" sambil menunjuk ke arah kumpulan-kumpulan perempuan di group sebelah..slanga gettho aku pekat sikit kalau sembang dengan orang-orang berkulit hitam ni..

"which one? " tanya dia, muka excited ja usha perempuan melayu. maklum lah, kat Nigeria perempuan semua satu pattern je


"that girl with a free hair," balas aku. Matthew dah nampak.





" ohh, beautiful, she's not a malay and not a moslem right maite?" slanga british macam princess tamina.



aku terdiam. telan air liur. pikir nak jawab apa.


"no, she is a malay and a moslem, but not following the islam code of conduct," aku main sembang ja. asal dia paham sudah.


"ohh, i get it, she might think Islam rule is old school and not suitable to be practice in this modern age"




ye la kot..kan? ada orang boleh jawab?

Thursday, August 19, 2010

quiiting is hard, not quitting is harder

assalamualaikum


jam dah pukul 1 petang, hari ni hari jumaat.

membe-membe aku semua tengah tidur. macam sial perangai masing-masing. mentang-mentang hari ni takde kelas, semua dok pakat tidur sampai waktu berbuka. syaitan laknatullah.


but, that's not the point.

aku tengah sangap rokok nih. time-time sangap ni, nak buat keje pun jadi tak best. tak senang duduk.
aku nak berhenti merokok lah( buat kali ke seratus juta lemon nye aku cakap)

harga rokok dahlah tak pernah turun. dulu time aku Form 3, winston 20 rm5.40 je, skang dah jadi rm7.80..
mahal woo.. terasa duit banyak habis kat rokok. bibir pulak macam semakin pink dan kemerah-merahan. haha.

Pine( awek aku) dah naik muak dah suroh aku berenti..haha..sori Pine..dulu kitorang exchange, kalau dia pakai tudung, aku berenti merokok. tapi sekarang dia dah pakai tudung, aku belom berenti lagi. ish3..



tapi.



 mengenangkan nikmat hisap rokok sambil berak.



dan sambil minum nescafe, teh tarik, vanilla coke



sambil buat assignment yang gila babi












terasa payah pulak nak berhenti.
tapi kalau tak berhenti, nanti dapat penyakit-penyakit berbahaya.
tapi atok aku steady je. haha
lain orang, lain paru-paru kot.





sori rokok, saya nak clash dengan awak setelah menjalin hubungan selama dekat 4 tahun, kalau kita kawen dah ada 3 anak 8 anak dah.. kite putus kat sini..mwahhhhhh!


cool lah mak cik ni







 bajeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeettttttttttttt je aku nak berenti..hahaha

jom pergi surau!

assalamualaikom

aku rasa aku dah kena insomnia lah.

dah 3 4 hari aku tak tidur malam. pukul 7 baru tidur. itu pun tidur sekejap je.
dah la kerja berlambak cam harammm..mimet ni boleh bantai blackout pulak.
aku rasa ramadhan tahun ni aku nak buat kelainan lah.

selalunya orang awal-awal ramadhan je semangat pergi terawikh, last-last terawikh tinggal imam dengan bilal je..entah-entah imam dengan bilal pun takde..haha..(aku main-main je lah)
disebabkan aku belom pernah jejak surau untuk sembahyang terawikh( hari ni puasa ke 9), jadi nanti malam 7 akhir aku pergi lah..hehe
time orientasi je last aku jejak surau, itu pun sebab semua kena pergi.

once,after 2 months in MIMET for practical, koqdiaq( a friend of mine) asked me,

"surau kat mana hah?"

soalan ni lagi susah dari soalan math, physic,electro marine technology, atau apa-apa soalan yang pernah aku jawab.


astagfirullah..



padahal tiap-tiap hari nak pergi kelas lalu sebelah surau.


harap-harap besok lebih baik dari hari ini..

Wednesday, August 18, 2010

mind blowing

assalamualaikum

ya, kepala aku dah nak mencapai takat didih, dah nak meletup, macam volcano dalam cerita 2012.

cuba tengok ni:

1.Bi test besok
2.print O.S.H chapter 2 dekat e-learning (69 mukasurat)
3.Math test 23/8(minggu depan)
4.week 7 test physics
5.electro marine technology punya assignment nak lagi 2 minggu
6.kuiz electro marine technology (a.c single phase ) week 6
7.test electro marine technology week 7
8.agama islam punya presentation minggu depan
9.O.S.H punya group assignment




argggghhhhhhhhhhhh!!!



time-time ni barulah kesan pembuangan baby sampah dapat dirasakan.
aku dah tak nak buat semua tu.


kawan-kawan, doakan aku berjaya ya.



aku nak tidur.

Wednesday, August 11, 2010

aku benci kelas pukul 8,9,10

assalamualaikum



aku nak berterus terang.



kali ni, aku taknak simpan-simpan


aku nak luahkan







aku dah 2 hari tak mandi pagi 





sebab aku bangun lambat, so bila aku bangun, lepas tu tengok jam, "kelas dah start", kelam kabut lah aku, sarung jaket, pakai kasut, cuci muka, basahkan rambut, blah..





tapi, mungkin besok pun aku tak mandi pagi





sebab kelas aku start pukul 2 petang..hehe


Tuesday, August 10, 2010

kebejatan sosial

assalamualaikum

aku baru teringat, ada satu kejadian aku nak share dengan korang, bukan lah aku nak memburukkan mana-mana pihak atau bangsa, tapi dengan tujuan untuk kita sama-sama mengambil pengajaran. yang kurik itu kundi, yang merah itu saga, yang baik itu budi, yang indah itu bahasa.

hadirin sekalian,

hari tu aku pergi ke mcd cawangan lumut, perak. ya, siapa kata di Lumut tiada Mcd, korang silap. hehe.
aku bukannya minat sangat dengan burger-burger mcd ni, walhal, burger dia indah gambar dari rupa. dengan sayur yang diorang main tempek je kat atas roti tu, memang aku tak minat. tapi ada satu benda je yang boleh buat aku datang Mcd ni, iaitu, McFlurry oreo. aku rasa dalam aiskrim tu diorang letak marijuana lah. hehe

tapi aku bukan nak cerita pasal kesedapan McFlurry. time aku dok sedap makan McFlurry tu, sambil hisap rokok straw, aku nampak 3 orang budak perempuan, mungkin umur diorang 13-14 tahun kot. "kecik" je masing-masing. diorang berdiri kat luar McD tu sambil mundar mandir. ada sorang tu dok sikat-sikat rambut dia, yang lagi sorang dok setting baju dia, masing-masing bawak handbag,pasar malam  Louis Vutton. cukup hebat.

aku habiskan McFlurry aku, seusai makan, aku pergi ke tempat basuh tangan, dari kejauhan aku nampak 3 orang budak perempuan depan tempat basuh tangan.


"weh, tangkap lah gambar aku pulak," kata budak perempuan 1

"saba la kejap, aku punya gambar tak lawa lah," kata budak perempuan 2

aku basuh tangan. buat muka cool.
aku duduk balik kat tempat aku.


ke tiga-tiga budak perempuan berlalu pergi dari McD.


mereka tersenyum puas.

















Majlis Daerah Lumut,please take note,  tolong buatkan satu Pavillion untuk budak-budak ni. hehe.

Monday, August 9, 2010

hari ni saya nak bukak pekung di dada

assalamualaikum

hari ni, aku nak cerita semua yg tak best pasal diri aku. semua yang busuk-busuk pasal aku. sebab kepala aku dah pening (high) ni. maybe sebab apa yang aku buat semalam kot. apa yang aku buat? rahsia lah..haha. remaja kena mencuba kan? haha, experience tu penting, baru hidup ni menarik.

1. aku jarang syampu rambut, maybe sebulan sekali dua je kot.
2.aku jarang sembahyang subuh kebelakangan ni, sebab susah nak bangun, harap bulan ramadhan ni boleh                    berubah
3.aku mandi tak sampai 5 minit, bagi aku mandi lama-lama tu buang masa, lagipun ambik wudhuk tu pun macam mandi jugak kan? maknanya sehari aku mandi 6 kali..haha..ok kan?
4.aku sensitif (betol lah!)
5.kadang-kadang aku kutuk kawan aku dalam hati (korang tak pernah ke? )
6.aku tak suka jalan lembap-lembap, buat kerja perlahan-lahan.
7.aku gelojoh time makan
8.aku tak reti makan pakai tangan, kadang-kadang aku makan nasik boleh ada sampai kat pergelangan tangan.comot
9.aku ada banyak topeng, topeng depan parents, depan family, depan membe, depan awek, depan cikgu, (korang ade topeng tak? )
10.aku dah kurang tengok porno(ok la tu)
11.aku tak reti simpan duit.
12.aku tak pandai pilih baju apa yang cantik
13.aku tak minat bola, sebab aku takut masa aku habis untuk tengok bola je
14.aku tak suka jerit-jerit (tapi aku ketua platun time form 5 dulu)
15.aku sayang kawan-kawan aku (ini serious)
16.aku suka hutang orang
17.aku pernah jadi pemuas nafsu selvan
18.aku hipokrit

orang kata, buat apa cerita keburukan diri sendiri kat orang lain, ye ke?
biarlah, aku dah tahu keburukan diri aku, aku nak berubah



ingat kebaikan orang kat kita, ingat keburukan kita kat orang
lupakan kebaikan kita kat orang, lupakan keburukan orang kat kita




malam ni, tarawikh, tapi aku ada kelas pengajian Malaysia. so, sorry tarawikh.
aku nak tido. kepala sudah berat.

Sunday, August 8, 2010

welcome ramadhan!

assalamualaikum

oh, bulan ramadhan dah nak datang. Tak sedar pulak aku. Membe aku cakap hari rabu ni dah kena puasa. haiishhh, aku ni bukan apa. Aku punya puasa nazar untuk Penilaian Menengah Rendah(PMR) pun belum habis buat lagi. 8 hari beb, ade baki lagi 3 hari kena buat. nasib baik time SPM tak dapat 10A, kalau tak dah jadi 13 hari aku hutang, hehe.

sebut pasal puasa, untuk pengetahuan korang semua, aku cuma pernah ponteng puasa sehari je( ini betul lah! ). aku tak suka ponteng puasa. nanti rasa tak seronok je raya. aku ponteng sehari tu pun masa aku form 3, time tu baru lepas PMR, semua orang dok bergembira sana sini. Pelbagai ceramah diadakan bagi mengisi masa kosong selepas PMR. tp aku pergi bantai tidur kat loteng. hehe.

"weh tuntung, tadi ustazah sebut nama budak-budak yang dia target tak puasa, nama kau pun ada" kata seorang membe aku(aku tak ingat siapa)

"hah? aku puasa lah hari ni!" emosi aku berkecamuk, aku penat puasa hari ni, ustazah boleh target aku tak puasa. cilaka sungguh

aku terduduk,



 terasa penat lelah aku berpuasa hari ni tak dihargai.


tangan ku menggapai silinder berwarna putih. keluarkan pemetik api dari dalam poket seluar.




 bakar. aku sedut dalam-dalam.




"fuhhhh....." cant find words to describe the goodness and the warmness on the soul lungs.

aku tak ingat apa aku buat lepas aku hisap rokok tu, mungkin aku buang baby sampah merata rata kot.. entahlah..

siapa suruh tuduh aku tak puasa, kan dah termakbul doa tu.


 selamat menyambut bulan ramadhan al mubarak, semoga ramadhan tahun ni membawa keberkatan dalam hidup korang.

saya ingin menjadi seorang usahawan

assalamualaikum..

aku muncul lagi..hehe..sori, busy sangat-sangat lah sekarang ni(padahal bukan buat apa pun)..aku pun baru nk cope dengan life aku sebagai mahasiswa..nasib baik lah unikl mimet ni dekat lumut, kalau dekat kl ke, bangi ke, memang tak jadi orang la aku.. open table sana sini, cit..

hmm..aku penat lah sebenarnya, dah 2 hari tak tido..semalam ada kem usahawan, bukan kem pun sebenanye, macam 1st gathering la untuk ahli kelab usahawan atau dalam perkataan yang lebih susah disebut, entrepreneur club..betol kan aku eja entrepreneur tu? haha..

gathering tu buat dekat Teluk Senangin,  korang taw kat mana? mesti korang tak taw, dia dekat Segari, Segari pulak dekat dengan Pantai Remis, kalau korang still tak tau jugak, korang g la google earth. Teluk Senangin ni ramai orang tak tau, tapi tempat dia cantik, walaupun air dia takdelah macam air Pulau Sipadan tu..

kem ni berkisarkan tentang macam mana kau nak build sikap entrepreneur dalam diri korang tu. dan kalau korang nak tahu, 10% dari rakyat Malaysia kebanyakkannya makan gaji dan self employed, maksudnya bekerja sendiri, macam petani, nelayan, doktor dan etc.

tp tujuan utama aku datang bukan sebab nk dengar ceramah dan L.D.K pun sebenarnya, tapi sebab ada makan free, haha..gila korang, siapa la nk pergi bangun pukul 7.30 tunggu bas pastu dengar ceramah. baik tidur dalam bilik. tak pun buang baby sampah merata-rata, shhhh

bermanfaat jugak gathering ni sebenanye kalau dimanfaatkan, haha, dari 100%, aku rase aku cuma dapat 40% je, ok lah tu dari tidur kat bilik + maksiat-maksiat lain. so, most of malaysian work for money, isn't it much better if the money work for us? kan? akhirul kalam, jom jadi entrepreneur!

ni aku ada gambar sikit so korang boleh cuci mata.. sumpah tak lucah..



usahawan in the making

credit to my Aino, hehe..


i want to hold pine's hand till i get old like them, hehe


gay







Saturday, July 17, 2010

orientasi saya sangat menyeronokkan!

assalamualaikum

lama dah tak update blog ni..sangat busy sekarang ni..
baru je habis orientasi kat unikl mimet.. ape yang dapat aku katakan..
orientasi ni sangat menghiburkan dan mencuit hati hingga tak kering gusi, aku rasa macam dah menjadi sangat dewasa dan matang sewaktu orientasi ni..korang faham kan? kalau tak faham, contact aku personally, nanti aku bagitahu..

seriously, penat lah..seminggu ni tiap-tiap hari aku tidur 3 jam je..dengan senior-senior skema yang bajet otai..
"kau x kenal aku sape..kau belom tau lagi, nanti korang da kenal korang taw la!"
lah..macam la aku baru duduk asrama sehari dua..hehe..

tapi at least terubat jugak la rindu aku nak kene buli..ngantok sangat sampai kadang-kadang lepas suboh aku bantai tido dekat belakang surau, sebelah tong sampah..hoho..

banyak gak faedah orientasi ni..aku dah tahu hala tuju aku, so aku boleh buat perancangan dari sekarang..
lah..poyo je aku..hmm..ramai freshie lawa-lawa dan comel-comel..hehe..
tapi bak kata jambi

"jangan tinggalkan orang yang kita sayang sebab orang yang kite suka, kerana orang yang kita suka akan tinggalkan kita untuk orang yang kita sayang"  lah~~ haha

peace!

aku tukang amik gambar


orientasi da nak abes leh la korang wat muke hepi..hoho

Wednesday, June 23, 2010

rindu nak buat benda ni kat sekolah..

assalamualaikum..

dah lama tak update entri, mimet tak bukak wifi. sekarang ni dah kena pakai ID lak dah, maknanya, segala web yang aku bukak orang dah boleh detect, bahaya ni. nak kena pakai ID kodiaq la nampaknya..hoho..

berbalik kepada tajuk di atas, dah dekat 2 tahun jugaklah aku tak jadi pelajar sekolah menengah sains tuanku jaafar, kuala pilah, negeri sembilan. rindu jugak. baru sekarang rasa nak sekolah balik. dulu haram nak pergi sekolah. bukan main malas lagi. ish3..

so, kalau aku dapat masuk sekolah balik, aku nak buat benda ni:


  1. mandi sambil pakai spender dengan kawan-kawan
  2. hisap rokok ramai-ramai sambil suruh budak junior jadi liner
  3. fly lalu kilang  papan belakang sekolah
  4. skodeng asrama perempuan sambil pakai baju tee askar dengan tutup muka pakai daun bentuk love dengan 2 lubang
  5. kena buli dengan senior( serious, aku rindu yang ni) 
  6. tidur dalam kelas add math dengan fizik
  7. tengok budak-budak junior kena "setel"( tengok je )
  8. masak maggi sambil berlari-lari dari warden sehingga maggi menjadi sebesar laksa
  9. letak air longkang dalam air minum senior ( wahhh, ni paling puas hati la )
  10. ambik nasik bungkus, tapi bayar 20 sen.
  11. tidur kat loteng 
  12. menyorok dalam loker, bawah katil, belakang koridor, bawah meja.
  13. lepak dengan kawan-kawan. (rindunya hai)
  14. bahan junior
  15. tak nak belajar langsung
  16. tidur dengan selvan

Monday, June 7, 2010

benda paling susah

assalamualaikum

entri hari ni, tidak langsung menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. tapi menyentuh sensitiviti aku sendiri.
korang pernah buat benda paling susah tak? benda yang leceh dan penuh dengan ranjau, duri sepanjang perjalanan(lah, poyo je aku)..

korang pernah pakai overall tak? taw tak overall tu ape?
overall tu adalah pakaian yang orang pakai kat bengkel tu..macam ni ha..

paham kan?

ok. nak pakai bende alah ni memang satu hal lah. tapi tu tak cukup mencabar.

sila hayati ayat-ayat di bawah..

cuba korang bayangkan, time korang pakai baju nih, pastu korang rase sakit perot. korang bergegas pergi tandas. tandas tu kecik. adrenalin korang sedang memuncak. macam cerita wanted, 400 heartbeat per minute. dalam pada korang nak bukak baju tu, henset korang jatoh dari poket, lantas berderai, bateri, casing semua tercampak.korang kutip part-part henset tu satu-satu, pastu korang tak sempat nak pasang balik henset tu. simpan je terus dalam poket. sangkut baju kat pili paip. bukak boxer, sangkut je atas dinding. 

fuhh..nasib baik sempat..peluh korang menitik..lalat dua tiga ekor hinggap kat hidung korang(ok, ni hiperbola, kalau nak bayangkan jugak, ikot suka korang lah)

 pastu korang kena pakai baju ni balik dalam ruang yang sempit, bile korang dah pakai baju overall tu, baru korang sedar, korang belum pakai boxer lagi, pastu kena bukak balik, pakai boxer, pakai balik baju tu.. pam air.










hari ni sangat mencabar..


typical malaysian

assalamualaikum

secara jujurnya, aku bukan lah peminat tegar filem-filem malaysia..satu-satunya filem malaysia yang aku tengok dekat wayang adalah filem Bohsia, itu pun sebab dekat wayang tu dah takde filem lain selain filem padayaippa dan singgam lakonan koqdiaq dan selvan.hehe..kalau selvan berlakon, akulah heroinnya..haha

sebab bagi aku, kebanyakkan filem-filem malaysia kurang kualiti dari segi jalan cerita dia. balik-balik cinta, lawak bodoh(senario, aku tak boleh terima betul), dan cerita-cerita mat rempit atau mat-mat kereta yang kononnya ganas tapi berlakon macam budak skema..haramm tak garang..haha..syamsul yusof, syamsul yusof..

konon nak bagi kesedaran lah kat mat rempit, padahal nak untung, budak-budak lagi terpengaruh ada la.. kan derr? hehe..
ha,aku taw, korang minat jidin kan? kan? haha..
tak pun cerita penunggu gunung raya, drama berbajet rendah yang buat orang melayu jadi bodoh tu? haha
so ape konklusi nye? sori kodiaq, aku tau hang dengan awek hang peminat filem-filem melayu. hehe

pat-pat siku lipat siapa cepat dia dapat..hoho..






Malaysia boleh!

Sunday, June 6, 2010

semalam bersama selvan

assalamualaikum

entri kali ni agak berating tinggi, so pemerhatian dari ibu bapa adalah amat digalakkan. dan kepada yang masih berumur 17 dan ke bawah sila berhenti di sini. hehe.

kejadian ni berlaku waktu aku form 3, seriously, ni lah tahun terjahil aku..tahun aku menjadi perokok, gay(haha, hiperbola pun tak boleh ke?) dan pelbagai lagi jenis dosa..

hari itu normal sahaja. tiada angin, panas. asrama sekolah aku memang panas pun. sebagai lelaki adalah menjadi kebiasaan untuk membuka baju ketika tidur.. kalau perempuan aku tak tahu lah pulak..nak jugak tau..hehe..

membe aku fly malam tu, diorang pergi main snuker..so dalam bilik tu tinggal aku dengan seorang budak india yang bernama selvan. selvan muda dari aku setahun, so time tu dia form 2.. kulit dia memang hitam.. sehitam bontot kuali.

aku dah tido dah time tu..tapi tak lena sangat..sebab panas..

tiba-tiba aku rasa ada orang baring sebelah aku.. aku mamai-mamai bukak mata, tapi tak nampak siapa..
aku pun sambung tidur sampailah pagi..

besok tu baru aku tau setelah membuat analisis dan interpreting the data..












selvan tidur sebelah aku..


tiada sebarang kesan luka kecederaan atau spesimen air mani dijumpai..fuhh..

Saturday, June 5, 2010

lembap

assalambat

hehe..main-main pun tak boleh ke. lately, aku rase, kepala otak aku dah menjadi semakin lembap+kusut.
mungkin sebab banyak sangat asap kot..tu yang mati semua neuron-neuron dalam otak tu..
ryn bagi aku soalan fizik pun aku tak boleh nak jawab..bilik dah la bersepah macam harammm..
baju belum basoh..rambut belum syampu..saman belum bayar..arghhhhhhhh..

2nd time kene tag!


Apa yg bermain difikiran anda sekarang ni??
. dosa lampau dan dosa akan datang .


Apakah nama samaran u'all??



. seperti tag di bawah .

Berikan 3 orang yg u'all sayang



. mak
. ayah
. adek beradek
.kawan-kawan
.pine




Panggilan utk si dia
. hoi3.





Hadiah yg korang impikan dari seseorang yg istimewa



. kerusi roda .


Blog mane yg korang suke visit??



. blog kawan2 / orang yg aku kenal .


Adakah anda happy sekarang?



.  hepi tu ape? .

Kenapa anda Happy?
. tak hepi pun la! .

Apakah benda yang boleh membuatkan anda happy?



. solat
. zikir
. tazkirah

Nyatakan warna yang anda suka.
. hitam(tapi hitam bukan warna)

Beritahu 5 orang yang anda mahu tag.
. hanibi
. shahrin
. azhar
. illy
. yoyo





Tuliskan sesuatu tentang orang yang anda tag.
Tulis panjang2 pun takpe




. besfren ;)
. dak mimet ni wei!  :)
. gay ecad..haha ;)
. kawan time skola rendah :)
. sepupu yang gemok ;)


Adakah anda happy dengan apa yang ada?



. happy tu ape? .


Tindakan anda bila dengar bunyi kilat dan petir?
. cool je..hehe .





reaksi anda bila ada orang mengutuk anda
. join sekali lah! .


reaksi anda bila TERjumpa dengan artis favourite



. mintak sign kat dada .


maxis or celcom
. maxis, sebab pakai since 2002, nombor dia lawa .





TIGA bad habit
. bau tangan sendiri.
. tak syampu rambut, siape nak bau rambut aku? meh sini
. belajar tak ingat dunia.

apa yang anda lakukan bila ada orang lain sebuk dengan hal anda
. biar lah dia.dia dah lama tak tengok cermin kot.


apa reaksi anda bila TERkentut busuk / kuat di khalayak ramai
. "memang aku kentot! memang aku kentot!" .
.

1st time di tag


1) Adakah anda rasa anda hot ?
sangat hot! sini blackout+dosa+nyamuk

2) Update wallpaper laptop yang anda guna skrg ?
gambar dengan pine

3) Cerita pasal gambar ini .
ambek dekat ktm bandar tasik selatan..jarang dapat jumpa dia, tengok gambar pun jadila

4) Kali terakhir makan pizza ?
tak ingatlah..kat rumah kot, mak cik aku blanje..

5) Lagu terakhir yang anda dengar ?
once-aku mahu

6) Apa anda buat selain menyelesaikan tag ini ?
hisap rokok.jawab soalan fizik ryn bagi..susah nak mampuih

7) Selain nama sendiri , anda dipanggil dengan nama apa ?
tuntung, 2n2ng, tom2,t.k,tomklong,im(mak aku je ade privillage panggil name nih haha), hadi(name ni aku tak suke)
Tag orang , siapa yang nak kena tag?
nap2etiqzdurrahrynbunga

9) Siapa orang number 1 pada anda ?
bekas awek membe saye..haha

10) Katakan sesuatu pada orang number 5 .
sesuatu.haha


11) Number 3 ada hubungan dengan siapa ?
sorila, aku betul-2betul tak tau..haha

12) Bagaimana pula dengan number 2 ?
sumpa aku tak tau..sori2..sape ek?

13) kata - kata cinta pada orang number 4
tak leh la, kang pine marah,,haha
14) Berikan 5 fakta tentang orang yang anda tag .
nap2 : dia seorang yang pemalu dan hiper macam ultraman
etiqz : dia baca rottw..haha
durrah:dia rajen komen entri aku..tenkiu2!
ryn: ahli kongsi gelap innes! haha
bunga: die salu komen2 ngn apis  shahwahid